نويسنده: مسعود عباسي
اهدف و ضرورت اجراي طرح ورمي کمپوست در ايران:
ارزش افزوده بالا بهره برداري زود و سريع اشتغال زايي (در روستاها و شهرها) در تمام نقاط کشور مي تواند به عنوان طرحي نو مطرح شود توسعه اقتصادي_کسب درآمد هزينه کم جهت اجرا براي يک نفر و يا شرکت و در نهايت سلامتي مردم فرايند توليد ورمي کمپوست مي تواند علاوه بر مزارع در خانه ها و فضاهاي دانشگاهي ،رستورانها،گلخانه ها و مشاغل مربوط به خاک نيز انجام گرفته و فوايد بسياري را در بر دارد.
براي پي بردن از نمونه هاي عالي از اين کار در مقياسهاي بزرگ و کوچک و يا فناوريهاي پايين يا پيشرفته اين بخش را از نظر بگذرانيد.
هدف ما اين بوده است که در گسترش و سود بردن از طرح يا شغل توليد ورمي کمپوست به شما عزيزان علاقه مند کمک کنيم.ما به مشتريان خود کمک مي کنيم تا راه حلهايي علمي در پيش گيرند.اين امر به معناي يافتن تعادل صحيح بين مواد اوليه و روشهايي در جهت رسيدن به اهداف شماست ، ما اطلاعات خود را راجع به بازار با رويکردهاي اثبات شده در اين زمينه و تفکر خلاق در مي آميزيم تا بهترين راه حل را بيابيم.
در سرتاسر دنيا ، دانشمندان و کشاورزان در حال ايجاد واحد هاي ورمي کمپوست در مقياس بزرگ مي باشند.تلاش ما بر اين مبنا بوده است که بتوانيم کمکي بزرگ به عزيزان علاقه مند به عرصه توليد کود ورمي کمپوست بکنيم.
الف: مواد مناسب براي توليد کود ورمي کمپوست تغذيه کرمهاي خاکي مي توانند از تمام انواع زباله هاي غدايي،زبالهاي حياط و باغچه و کاغذ و مقوا تغذيه نمايند زباله هاي باغچه اي مانند برگها،علفهاي کوتاه شده،شاخ و برگهاي کوچک، زائدهاي گياهي غير چوبي مي باشند که همه قابل تبديل به ورمي کمپوست هستند. خاکستر چوب نيز به عنوان منبع آهک محسوب مي شود که بايد به ميزان کمي مورد استفاده قرار بگيرند. فضولات حيواني مي توان از مدفوع حيواني مانند گوسفند، اسب، بز و طيور ( به غير از مرغ ) براي اين منظور استفاده نمود.لازم است پيش از استفاده از مدفوع حيواني بجز احشام آزمايشات و پيش بيني هاي اوليه مختلفي در مورد عوامل بيماري زا و واکنش در مقابل کرمهاي خاکي انجام داد. در ضمن بايد در استفاده از مدفوع اسب بسيار دقت شود زيرا مدفوع اين حيوان حاوي ويروس تتانوس است که براي انسان مهلک و کشنده است. زباله هاي کشاورزي همچنين مي توان از زباله هاي کشاورزي که پس از برداشت محصول و خرمن کوبي به دست مي آيد نيز استفاده کرد، اين زباله ها شامل شاخه ها، برگها، سبوس ( بجز شلتوک)، پوست، زباله هاي سبزيجات، خرده برگها، زباله هاي فرآوري صنايع غذايي و تفاله نيشکر مي باشند. زباله هاي جنگلي اين زباله ها توليدات گياهي از قبيل تراشه هاي چوب، خاک اره و خمير کاغذ را شامل مي شود. زباله هاي شهري زباله هاي شهري که هر روز توليد مي شوند در بر دارنده موارد مهمي از بقاياي آلي شهري مي باشند که مي توانند در توليد ورمي کمپوست استفاده شوند.
ب: انواع روش ها 1- روباز 2- سربسته 3- با استفاده از مش 4- خانگي
1- رو باز: اين روش بيشتر براي بازيافت زباله هاي شهري و همچنين براي کساني کاربرد خواهد داشت که داراي گاوداري يا زمين شخصي در مجاورت گاوداري داشته و هدف اصلي از بين بردن زباله ها يا رفع بوي بد حاصله از کود دامداري و .... مي باشد و کيفيت کود حاصله و همچنين راندمان توليد کرم اهميت چنداني نخواهد داشت و در نهايت در سال بيش از دو مرحله نمي توان برداشت نمود.
2- سربسته: در اين روش سعي بر آن مي شود که تمام شرايط بهينه گردد و هم کيفيت کود توليدي و راندمان توليد کرم افزايش و همچنين بازه زماني را مي توان کاهش داد و همچنين مي توان 2 تا 3 بار در سال محصول برداشت نمود.
3- با استفاده از مش: در اين روش با افزايش تهويه سعي بر آن داريم که راندمان توليد کرم را به حد اکثر رسانيم و تقريبا شبيه به روش سر بسته و البته کمي هزينه بر تر مي باشد.
4- خانگي: همان طور که از اسم اين شيوه مشخص مي باشد براي منازل و در ابعاد بسيار کوچکتر و بسيار کم هزينه تراست و به هيچ عنوان احتياج به خريد دستگاه مخصوص و خاصي ندارد .
نظرات شما عزیزان: